BILJART EXPRESS
ANIMATED DIVIDER

Fred de Dikke Deen

FRED DE DIKKE DEEN

Zo'n 11 jaar geleden emigreerde deze sympathieke en praatgrage vriend, vanuit het verre Kopenhagen, naar onze Turnhoutse regio.

Bezeten van de biljartsport zocht hij onze contreien op om de biljarttoppers hier aan het werk te zien en hij is hier blijven hangen.

Deze viking, uit het hoge noorden, heeft de gave om met werkelijk iedereen contact te leggen. In de biljartwereld is hij dan ook gekend tot heel ver buiten Turnhout. In New York, Miami, Detroit e.a. stond hij aan de biljartafel en bouwde daar eveneens vele contacten op. Werkelijk overal kennen ze hem.

Biljart zit hem in het bloed, dat leidt geen twijfel. Zijn leven draait dan ook volledig om de biljartsport.

Vanwege zijn speelstijl noem ik hem de "Danish Dynamite Kid". In Denemarken is kegelbiljart heel populair en dat vergt een heel andere speelstijl dan het driebanden. Dit is goed te merken aan de speelstijl van Fred.

Als 'allochtoon' is Fred heel goed ingeburgerd in onze Antwerpse Kempen. Het taaltje dat hij uitkraamt vergt evenwel wat gewenning. Het is een mix van Vlaams, Engels en Duits, met af en toe een Deense klank ertussen. Ik noem zijn taaltje 'desperanto'. Wie evenwel een beetje moeite doet kan Fred goed verstaan.

Sommige woorden spreekt Fred verkeerd uit. Ik heb hem al herhaaldelijk op de juiste uitspraak gewezen, maar Fred volhardt in de boosheid. De foutieve uitspraak van deze woorden zit blijkbaar vastgelast in zijn harde vikingkop.

Om misverstanden te vermijden tref je hieronder een korte woordenlijst aan, met een vertaling van Fred's desperanto naar het Nederlands:

Soms vindt Fred ook woorden uit die niet zouden misstaan in een Zuid-Afrikaans woordenboek, wat dacht je van:

Fred was in zijn tijd een begenadigd voetballer. Over die tijd kan hij de meest straffe verhalen vertellen. Hij heeft indertijd ook nog een vrouwenvoetbalploeg gecoacht en ik ben er zeker van dat hij aan die tijd nog vaak terugdenkt.

Fred is van opleiding smid en dat kan je merken aan de manier waarop hij zijn keu hanteert. "Gas geben" noemt hij dat.

Ik ken Fred al een hele tijd maar vrij recent kwam ik toch nog het een en ander te weten over hem.

Deze stoere viking is verslaafd aan ijsroom. Ik nam hem een tijdje geleden mee naar een ijsroomzaak in Rijkevorsel en sindsdien is hij daar niet meer weg te slaan. Vijf bollen minimum en dan blijft hij staalhard volhouden dat hij op dieet is.

FRED SOFTIJS
That's the way aha aha he likes it.


Wat mij echter het meest met verstomming heeft geslagen is het feit dat Fred niet gelooft dat er astronauten op de maan zijn geland.

BUZZ ALDRIN - SECOND MAN ON THE MOON
Na Neil Armstrong zette Buzz Aldrin als tweede man voet op de maan op 21 juli 1969.
Image courtesy of NASA

"There is no proof of this" beweert hij en ik meen te weten waarom hij dit zegt.

Ik kan mij vergissen maar zover ik weet zijn er tot op heden nog geen vikings op de maand geland.
Wellicht vandaar zijn uitspraak.

Geschreven door Scorpio op 3 juni 2017. ©

 

 

Fred's videokanaal op Youtube: Frede W - Sport 3-Cushion Billiard